Hoitelen puutarhaani vyöhykkeellä viisi

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Pieleen meni

Nimittäin ne minun esikasvatukset. Aloitin liian aikaisin, äkkiä iskeneen kasvatusinnon valtaamana. Karpaattienkellot itivät ja tekivät hentoiset taimet, niistä ei tullut sitten yhtään elinkelpoista. Hajuherneet kasvoivat hyvin ja laitoin ne kyllä uloskin vaikka olivat jo ehtineet "kulahtaa". Niissä on nyt kylläkin pientä tuuheampaa kasvua, mutta eivät varmaankaan ehdi kukkaan asti.

Japaninhumalasta pari tainta alkoi vankistua ja nousevat pontevasti verkkoa pitkin. Kasvu lähti niin myöhättäin vauhtiin, etteivät nämäkään kovin pitkiksi ehdi venähtää. Olenkin harkinnut, että laittaisin tuota verkkoa pitkin kiipeilemään pari kärhöä. Sehän antaisi myös talvella pikkulinnuille suojaa, kun tuossa lähellä pidän linnuille evästä läpi talven.
Kelloköynnöksen siemeniä oli kolme kappaletta ja niistä iti kaksi. Sain molemmat pidettyä hengissä istutukseen asti ja tässä ne nyt kasvavat. Heikkoja olivat ja kasvuun pääseminen oli hidasta. En tiedä miten kelloköynnös kukkii, tekeekö sen täysimittaisena vai kasvaessaan, tuskin kovin pienenä.Kelloköynnäsen kärhöt ainakin pontevasti tarttuvat tukilankaan kiinni ja onhan nämä alut haaroittuneetkin, että voipa olla elokuun lopulla tuuheampi, mutta ehtiikö kukkia, hieman epäilen. 

No en minä lannistu, ensi vuonna yritän kasvattaa uusia taimia. Laitan vain oikeaan aikaan kasvamaan, jottei ne kyllästy odottamaan ulos pääsyä.
Hiukan väriä tähän harmaaseen päivään, pilvistä ja sadepisaroitakin putoilee silloin tällöin. Ahdekaunokki on avannut joitakin nuppujaan. Mökillä tämä kasvaa oikein vaivaksi asti, mutta täällä sen kasvu on maltillisempaa. Onpahan ötököillekin jotakin iloa ja ravintoa tarjolla.

Hyvää viikonloppua;)


5 kommenttia:

 1. Hyvinhän sinun kävi, kun osa kuitenkin onnistui, ei ollut tuho täydellinen sentään. k ja juu, uusi kevät ja uudet yritykset, siitähän se sitten jatkuaa aina uusin keväin ja kokemuksista rikastuneena.

  VastaaPoista
 2. Kyllähän sulla on jotku laähteneet hyvin kasvamaan.
  Lite spill får man tåla.
  Kärhö sitten ensivuonna vahvistuu.
  Älä lannistu.
  Kiitos samoin hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Kellokäynnös kukkii yleensä vasta tosi myöhään kesällä.... pakkasiin asti. Eli kelloköynnöksesi voivat hyvinkin vielä kukkkia, kunhan muistat lannoittaa ja kastella niitä : )
  Mitä pohjoisempana asuu, sen myöhemmin kylvetään esikasvatettavat. Tämä siksi, että taimet saa istutettua ulos vasta yöpakkasten mentyä.
  Tämänhän opit nyt kantapään kautta... me muut olemme oppineet sen myös ihan samalla tavalla, eli älä lannistu ; )
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista
 4. Onpa lohduttavaa tietää, etta hyvinkin voisin vielä nauttia kelloköynnöksen kukista. Vettä ne kyllä nyt saavat, kun ovat ruukussa vesille alttiina. Lannoitusta silloin tällöin,taidanpa heti käydä antamassa pikkuisen lannoituskastelun.
  Oppi menee parhaiten tietoisuuteen sieltä kantapään kautta ja tulee tallenttua hyvin.

  VastaaPoista
 5. Miulla on ollut kelloköynnös joinakin vuosina. Varjoisammalla puolella taloa ei kerennyt kukkimaan, mutta paahteisella pergoilan seinällä se kukki syksymmällä. Kukinta on kyllä niin komia, että kannattaa vaikka harjoitella useampana vuonna eri paikoissa. Sitten kun löydät oikean paikan, toteat jotta kyllä kannatti :D

  VastaaPoista