Hoitelen puutarhaani vyöhykkeellä viisi

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Kiperät kysymyksetTansku laittoi blogistaan, www.hyppysellinenfantasiaa.blogspot.fi, seuraavanlaisia kysymyksiä, joihin nyt yritän vastaukset löytää.

Heti alkuun täytyy mainita, että puutarhani on kuin nämä koristeomenapuun nuput, vielä supussa, mutta toivo itää tulevasta loistosta.

 No, sitten niihin kysymyksiin, joita on kymmenen.

  1. Kuinka paljon on kaiken kaikkiaan kukkalajeja puutarhassasi ?   Täytyypä hieman miettiä, hmmm...mm, ehkäpä 35 kukkasiksi laskettavaa ja vihreät "kukat" päälle. Olen vasta kartuttamassa kukkien valikoimaa ja niistä sitten valikoituu ne puutarhan päälajikkeet.
  2. Miten saat loistamaan kukat ja mikä lannoite on sinulla, sellainen, jota laitat kukillesi ?   Kukkani ei niin loistavia ja kovin elinvoimaisia ole, keväällä nakkaan puutarhan peruslannoitetta ja kastelen kesän, jos vettä kaipaavat. Yritän pärjätä vähällä paapomisella ja sehän sitten vie loistokkuudesta sen terävimmän loiston.    
  3. Kitketkö tai nypitkö kukkiasi useammin kuin kerran viikkoon ?   Keväällä yritän tehdä sellaisen peruusteellisemman hoidon, mutta kesällä nyppään kukkapenkeistä silmäänpistävät "loiset" pois.
  4. Mikä sai sinut tekemään puutarhan, johon ihastuit?   Puutarhani ei ole se ihanne, jonka haluaisin. Se on kompromissi, josta yritän tehdä mahdollisimman mieluisan.
  5. Mitä tunnet, kun kävelet puutarhaan/puutarhassasi ?   Nautin väreistä ja varjoista, muodoista ja erilaisista yhdistelmistä.  Yllätyn iloisesti, jos löydän jonkun, joka on etsinyt paikkansa toisaalta mihin sen olen alunperin laittanut. Aina ei näin ole ollut, mutta nyt saavat kukkaset ja niiden seuralaiset kasvaa siellä mihin ovat hakeutuneet. Puutarhakin saa olla luova ja se saa yllättää.
  6. Onko puutarhassasi monivuotisia , jos on, niin mitä lajeja ?  Ei minulla muita olekkaan kuin monivuotisia tai nyt olen esikasvattanut krassia, hajuhernettä ja gladioluksia. Pidän lehtiperennoista, niiden erilaisista lehtien muodoista. Suosin niitä vanhanaikaisia kukkaperennoja, mutta kokeilen ja yritän kasvattaa myös muita, ruusua ei pihastani löydy, mutta pari alullaan olevaa pionia kylläkin.
  7. Tykkäätkö työskennellä puutarhassasi ?  Kyllä näin voisi sanoa, keväällä tietenkin eniten, mutta kesällä vaihtelevasti, riippuu säistä. Parhain ilma on sellainen viileähkö ja puolipilvinen.
  8. Montako eriväristä löytyy puutarhastasi ja mikä on niistä lempivärisi ?  Siellä on värien sekamelska, mutta valkoinen puuttuu. Ehkäpä sellainen roosa, hieman murrettu on ilo silmälle, tai onhan ne kaikki joista väriä löytyy. Jos toinen on hieman vaatimattomampi, niin loisteliaampi vieruskaveri voi saada senkin puhkeamaan "kukkaan".
  9. Onko kukat sinulla ryhmissä, kivien reunustamana vai sikin sokin missä mikin ?  Ehdottomasti sikinsokin, vaikka kyllä ne lajettain on, mutta ei säntillisessä kuviossa. Kiviä en suosi, kanttaan penkin reunat.
  10. Onko puutarhasi sinulle unelma vai tavallinen paikka, missä voi ajatukset jättää pois ?  Haluan tehdä siitä unelman, joka olisi sellainen inspiraation lähde ja antaisi hyvää oloa itselle, mutta myös muille.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti