Hoitelen puutarhaani vyöhykkeellä viisi

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Kesäkuun viimeistä viedään


Kesäkuu loppuu pienessä sateessa tai voihan se vielä aurinkoiseksi muuttua.
Poimin joitakin kukkasia kuviin ja huomasin, että sattuivat nyt kaikki olemaan sinipunan sävyisiä.

Pihallani kukkii kyllä kukkia, mutta vain yksittäisiä kasveja, sillä laitan yhden tai kaksi perennaa ja jaan ne sitten syksyllä. Samalla voin rauhassa katsoa kesän mittaan niille sopivat kasvupaikat. Muutamaa kukkaa on helpompi siirellä kuin isoa ryhmää.Tämä v.punainen Akileija on joskus ilmaantunut kukkapenkkiin ja on aika korkea hujoppi. Nämäkin voivat olla aika viehkot isona ryhmänä, siis jakoon syksyllä.
Nyppykurjenpolven hailakoita kukkia on saanut ihailla jo jonkin aikaa.
Taidan tehdä näistä kurjenpolvista sellaisen sekaryhmän, täytyy kuitenkin hankkia vielä muutama lajike lisää.
Nurmitädykkeen olen laittanut kukkapenkin reunustaan ja se saa levitä hallitusti myös perennojen sekaan.
Tuoksukurjenpolvi saa olla ihan omassa rauhassaan, sitä en sekoita toisten joukkoon. Tänä kesänä se kukkiikin hieman runsaammin, liekö syynä lannoitus, josta se on saanut nauttia.
Vuorikaunokkia oli joskus isohko alue, mutta luulin hävittäneeni sen. Yksi sitkeäsissi jäi kuitenkin lymyämään edellisen kukkapenkin reunaan ja on hieman ottanut lisää jalansijaa.
Minusta on tullut tosi suvaitsevainen näiden karkulaisten suhteen, joten tämäkin saa kasvatella kukkiaan ihan omassa rauhassaan.


6 kommenttia:

 1. Ihana nähdä, että sallit nurmitädykkeenkin elää ja kasvaa. Samoin minulla. Minusta se on niin kaunis ja herkkä. Ja täältä ainakin osin peltojen laitamilta kuollut pois, kai lannoitteiden vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonnonkukissa on paljon kauniita kukkivia ja olen niitä pihaani kantanut. Jospa saisin ne kukoistamaan muiden perennojen joukossa, mutta niin kauniita ryhmiä ei saa aikaiseksi, mitä luonto-äiti kasvattelee;)

   Poista
 2. Akileijasi on kaunis, mulle on iskenyt niihin ihan hinku. Samoin kurjenpolvet olen löytänyt vasta tänä kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen nyt vasta alkanut pitämään noista kahdesta lajikkeest vai pitäisikö sanoa heimosta/lahkosta.

   Olisi kiva saada koottua niistä isoja sekaryhmiä.

   Poista
 3. Kauniita kuvia taas. :) Akileijat leviää tehokkaasti myös siemenistä, jos haluat paljon taimia niin kylvä siemeniä syksyllä purkkeihin niin saat huomattavasti suuremman määrän mitä jakamalla. Luonnonkukatkin on monet tosi sieviä, jopa koiranputkea oon ihastellu tien varsilla, niittyleinikin ja metsäkurjenpolven kans tienvarret on yhtä valtavaa kukkapenkkiä. :) Täällä niitä ei ainakaan vielä ole niitetty pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus olen sitä lehtoakileijaa ottanut siemenenä talteen, mutta on aina unhtunut kylvää. Täytyypä pistää näiden "annit" purkkiin ja eikös nämä risteydy keskenään, voisi saada useampaa väriä ilahduttamaan kesäpäiviä;)

   Poista