Hoitelen puutarhaani vyöhykkeellä viisi

lauantai 17. joulukuuta 2011

Ensimmäinen orkideani

Alkaako tästä uusi villitys, se jää nähtäväksi.


Sain eilen valita itselleni joulukukan ja päädyin valitsemaan orkidean.
Olen salaa haaveillut näiden kasvattamisesta, mutta jokin on aina esteenä. Suurin este on varmaankin epäillys siitä, että kestääkö kärsivällisyys ja taito.
Mistään kasvattamisesta on vielä liian aikaista edes puhua, mutta tämä saa olla koitinkivenä.Valintani osui tähän sen vuoksi, että sillä oli niin kauniit kukat ja ihan näyttävän kokoiset. Tuosta valinta kriteeristä voi kyllä päätellä, etten tosiaan tiedä näiden kukkien kasvattamisesta yhtään mitään.
Ehkä olisi pitänyt katsoa myös kasvia ihan kokonaisuutena. No, tuossa se nyt napottaa keittiön sivupöydällä, siinä on varmaankin sille valoa eniten ja ilmankosteutta myös.
Tökkäsin käpäläni kuvaan, jotta olisi jotain mihin verrata tuon kukan kokoa.

Lappusessa luki, että on Cambria ja siitähän piti selvää heti ottaa, mikä on kukkasiaan.
Netistä sitten selvisi jotain, esim., että tämä on risteytys ja nämä hybridit olisivat kaikkein helppo hoitoisempia.
Kävin myös kasvattajan sivustoilla katsomassa löytyisikö tälle tarkempaa nimeä, mutta ihan samannäköistä ei kuitenkaan näkynyt.

Laitoin sen kasvattajan osoitteen tuohon sivupalkkiin , huonekasvi blogien alle, jos jotain sattuisi kiinnostamaan.

edit. Olen tässä tehnyt salapoliisin työtä ja  päätynyt tulokseen, että tämä orkidea on nimeltään; " Beallara Tahoma Glacier "

12 kommenttia:

 1. Orkidean kasvatus ei ole lainkaan vaikeaa...upotus silloin tällöin veteen puoleksi tunnuiksi ja kukka kukkii ja kiittää...☺

  VastaaPoista
 2. Kiitos Irmastiina, jospa se onnistuisi ninultakin;)

  VastaaPoista
 3. Kaunis orkide.
  onnea vaan kasvatukseen, meillä ei kasvatus onnitu.

  VastaaPoista
 4. Hei, minulla on ollut samanlainen orgkidea. Nyt nuppuja työntää orkidea, jonka olen ostanut keväällä. Muutaman viikon välein ..ehkä kerran kuukaudessa reilu kastelu, tai upotus veteen tekee orkidean tyytyväiseksi. Muutoin niin helppohoitoinen!

  VastaaPoista
 5. Upea on orkideasi ja hienot kuviot siinä! Minulla on samanlainen pähkäily meneillään, kun sain pojalta joulukukaksi orkidean. Ei ole moista ennen ollut, kun olen pitänyt sitä vaikeana. Edellä olevat kommentit ovat kuitenkin rohkaisevia. Olipa mukava poiketa täällä saamaan vahvistusta uuden opettelulle! :)

  VastaaPoista
 6. Onnea kauniille orkideallesi!
  Lue kymmeneen kertaan Irmastiinan ohjeen niin, että varmasti pysyy mielessäsi:)!Se on hyvä ohje! Anna vedn seistä huoneenlämmösssä pari päivää ensin. Lisää muutama TIPPA 10 litraan vettä juoksevaa kasviravintoa, sellaista jossa ei ole kalkkia.
  /Anja

  VastaaPoista
 7. Hei,

  Hoito on helppoa, minulla on ollut jo varmaan kymmeniä orkideoita. Olen aina muistaessa upottanut veteen ja sitten ylös. Jossain vaiheessa laitoin kukkimattomiin orkideoihin (joista olin leikannut vanat pois ja niihin oli kasvanut uudet, en tiedä oliko oikein tehty?) orkidea-lannoite-tikut ja vain yhteen tuli kukat. Sitten kyllästyin ja annoin kaikki orkidean rääpäleet sukulaistädille...

  Mutta mummilla kukkii 15 orkideaa jatkuvasti ikkunalaudalla... en tiedä tarkalleen mitä hän tekee erilai, mutta lienee myös ikkunalla/valolla ja ilmansuunnalla on vaikutusta?

  Mitä te olette tehneet kukkineille orkideoille? ja millaisessa valossa pidätte kukkanne?

  Valoisaa Joulunodotusta... ehkä minun pitää sittenkin vielä hakea yksi orkidea jouluksi. Onhan ne niin täydellisen kauniita kukkia!

  VastaaPoista
 8. Niin, ja mukava löytää blogisi, lisää 5 vyöhykkeen blogeja!!! Kiva kun laitoit linkin puutarhablogilistaan. Sitä lukee ihan eri tavalla, eri ajatuksella blogeja kun tietää että ne ovat samalla vyöhykkellä!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Anja;) Tulipa taas uutta orkidean hoitoon, nimittäin tuo kalkki.
  Nämä Suomen orkideat esim.tikankontti ja neidonkenkä, ovat kalkin suosijoita. Niin että heti kävi mielessä, että kalkkia täytyy antaa.

  Yllätävää, että tuossa listassa on noinkin monta 5 vyöhykkeen puutarhoja ja upeita sellaisia. Kyllä täällä hiukka pohsoisempanakin saa upean puutarhan aikaiseksi.


  Hyvää joulun odotusta kaikille!

  VastaaPoista
 10. Minulla on samanlainen Beallara Tahoma Glacier ja se kukkii kerran vuodessa, kunhan se vain saa riittävästi valoa ja oikeanlaisen kastelun. Valo on vielä olennaisempi kuin oikea kastelu - ainakin minun kokemukseni mukaan. Tarvitsee enemmän vettä kuin perhosorkideat (Phalaenopsikset) eli useammin kuin kerran viikossa.

  VastaaPoista
 11. Eihän tämä kukkinut minulla kauan, kun jo kukat meni. Enitin odotan, että osaanko hoitaa ja saanko sen kukkimaan.
  Kiitos noista vinkeistä.

  VastaaPoista