perjantai 14. kesäkuuta 2013

Minne se aika katoaa

Tämä kesä lähti, kuin varkain tai tuli kuin varkain, niin kiireellä, että putosin vauhdista, enkä ole saanut vielä otetta.
Kukat pihassa aloittivat kukintansa, en tehnyt tarvittavia kevättöitä.
Uusi alue antaa odotuttaa itseään, en ole montaa kertaa käynyt sitä vielä katsomassakaan, vaikka ei ole kuin talon sivussa. Kai ne unelmat ja suuret odotukset ahdistavat, mutta kun ei muka ehdi, laiskuutta taitaa vain olla.

Perennat eivät laiskuudesta tiedä mitään, vaan pukkaavat kukkaa vauhdilla.
Alla olevat on kuvattu 5.6., sainpa ainakin muutaman kuvan koneelle.
Tämän valkokukkaisen alppikärhön hankin viime kesänä. On kyllä kukkinut runsaasti pienuudestaan huolimatta. Eilen istutin kaveriksi sinikukkaisen, toivotaan, että viihtyisivät kaksistaan.


 

Kylläkellukan olin jo ehtinyt hävittää perennavalikoimastani, mutta vuosi sitten sain uusia alkuja ja nyt ne kiittää runsaalla ja loistokkaalla kukinnallaan.
Punainen akileija kukki aikaisempana kesänä pitkään ja nyt se aloitteli tämän kesän kukintaansa,jospa se ilahduttaisi vielä kauan.
Tiarellan kukinta oli viime kesänä vaisu ja vaatimaton. Vaihdoin syyskesällä kasvupaikkaa ja nyt se on kukkinut runsaasti. Samalla, kun vaihdoin sen toiseen paikkaan, niin jaoin kasvit ja nyt niitä on jo mukavasti iiristen lomassa. Tiarellan lehdistö on kauniin vihreä ja kukinta herttainen, ihan hyvä hankinta sanoisin.

Joitakin pettymyksiä sain kokea, kun lumet suli.
Nyppykurjenpolvet oli talvi vienyt, mutta onneksi yhdestä alkoi versoamaan uutta kasvua, nyt täytyy yrittää helliä sitä.
Nepalinhanhikki ei enään nouse, uskosin, että syksyn runsas kukinta ja raju kasvu heikensi talvehtimista. Pidin tuosta punakukkaisesta hanhikista ja hankin uuden taimen, lannoitan niukemmin, jotta kasvu pysyy kohtuullisuuden rajoissa.
Japaninhanhikki sitä vastoin pääsi yllättämään, nyt se kukkii kauniisti. Viime vuona oli vain yksi kukka ja olin valmis jo siitä luopumaan.

Joitain muitakin pettymyksiä kevään tulo paljasti, mutta tuotti tasapainon vuoksi myös ilon aiheita.

Sitä se puutarhailu on;)

8 kommenttia:

 1. Se muuten on totta, että kesä kuin olisi räjähtänyt esiin!
  Kukat kukki niin nopsaa vauhtia ja lakastui myös pian.
  Moni sellanen kukka, kun viime vuonna vasta olisi nuppujaan aukaissut, onkin jo lopettanut kukintansa.
  Meilläkin on jopa kuusi kuollut talven saatossa, erikoinen talvi kyllä oli.
  Sulla on siellä tosi kauniita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkia tulee pikkuhiljaa hankittua, mutta niiden paikka vaihtuu usein ja minulla on vielä aika vähän kutakin lajia, kun etenen lisäämisessä jakamisen tahtia. Haluan pysyä kasvien vauhdissa, en tahdo kerralla massaistutuksia, jos en pidä jostain niin se saa väistyä ja uusi kokeilu tilalle, eipä tule kovin kalliiksi tämä puutarhailu.

   Poista
 2. Mulla ei ole yhtään hanhikkia. Pitäisi melkein kokeilla. Tykkääkö lämpimästä ja kuivasta paikasta? Tiarella on kiva. Minäkin hankin sen tänä keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hanhikki on kaunis, tuolla japaninhanhikillakin on kaunis mätäs ja keltaisia kukkia pukkaa koko ajan. En tiedä kukkiiko niin pitkään kuin nepalinhanhikki, mutta kaunis on.

   Poista
 3. Niinpä, kukat kukkivat niin nopsaan, että tulee ihmeteltyä mikä kukkii kuukauden päästä??? Luonnonkukatkin ovat kohta kaikki kukkineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se siinä aikaisessa ja lämpimässä alkukesässä on ikävää, ettei kukkien kauneutta tahdo riittää loppukesäksi, jos eivät sitten ylly toiseen kukintaan, tuskin. Täytynee hankkia niitä myöhempiä kukkijoita, jotka eivät ole aiemmin ehtineet kukintaan.
   Yksi sellainen oli nytkin penkissä, viime kesänä istutin, muttei selvinnyt talvesta.

   Poista
 4. Ihan samoja aatoksia täälläkin. Paljon on tekemättä ja varmasti jääkin, mutta perennat ovat siitä kivoja, etteivät välitä moisesta. Tuntuu haikealta kun juhannusruusu kukki jo, ja juhannus on vasta ensi viikolla--

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt ryhdistäytyä ja vähän touhuta pihamaalla, kun vielä tänäänkin on menoja, niin haaveeksi taitaa kuitenkin jäädä.
   Perennat ovat tosiaan siinä mielessä hyviä, että ne kukkii, vaikkei niitä niin hoidakkaan. Kesäkukkia en tänä vuona laittanutkaan, näkyy olevan nämä minun kesätouhut sen tyyppisiä, että jokatoinen vuosi on noita kesäkukkiakin pihan piristeenä.

   Onneksi nyt on ollut hieman viileämpää,niin kukkien kehitys on pikkaisen hidastunut.

   Poista

Kesä 2023 ehti jo syksyyn

 Kesältä laittelen kuvia, kunhan ehdin käydä niitä läpi. Tässäpä muutama nyt ens alkuun. Nämä vain sen vuoksi, että kokeilen avata uudestaan...